Frida Lennartsson – Oktober 2012

Oktober månads konstnär bjuder på en ovanlig vernissage. Frida Lennartsson gör inte bara bildkonst utan sjunger också, vilket vi som var med på vernissagen fick njuta av. Tillsammans med basist och gitarrist framförde hon sång på både svenska och engelska. Och musiken hade hon valt för att den skulle passa tavlorna.

Tio tavlor och två tygväskor pryder Amy’s väggar. Frida Lennartssons tema är Fantasi, Färgrikedom och Féer. Mycket går i grönt. Tre tavlor föreställer alver varav Björkalver såldes direkt på vernissagen. Dessa tre tavlor går i murrigt grönt och har en ram som går i ett med bilden då även den är målad. Bredvid hänger en tavla som också fungerar som nyttoföremål. Det är målade träplankor med vackra krokar på. På en av krokarna har Amy hängt en vit kaffekopp, precis det som konstnären tänkt sig. Den gör mig glad!

På motsatt sida pryder blommor väggarna, också en vackert grön, glittrande tygväska. Det första jag ser är just blommorna men titlarna på tavlorna, Påskliljeälvor, Liljeälvor och Blåblommeälvor, gör mig nyfiken. Var är älvorna? Jo då, visst, där är de! Mitt öga dras också till ramarna som är av enklaste snitt. Träbitar limmade direkt på papperet eller passpertoun. För att bilden ska få tala helt utan konkurrens?

Frida Lennartssons tavlor hänger hos Amy’s hela oktober månad. I sin presentation uppmuntrar Frida betraktaren att låta fantasin flöda och hon välkomnar oss till sitt “landskap av älvor, änglar, och magi”.

Åsa Helmersson