Hanna E. Karlsson – September 2012

Yngsta konstnären hittills ställer ut på Amy’s denna månad. Hanna E Karlssons debut. Här visar hon prov på ungdomlig och prövande konst av ganska vitt skilda slag. De flesta är abstrakta, några nonfigurativa, på svart botten med färgfält applicerade med pensel eller palettkniv. På utställningen visar Hanna E Karlsson att hon också designat bokomslag.

Tavlorna ger betraktaren möjlighet till egna tolkningar. En av Amy’s gäster berättar att en av dem påminner henne om tuppen de hade hemma på gården när hon var liten. Tuppen försvann för ett par dagar och kom hem med skadat ben. Husbonden spjälade emellertid det lilla benet med en pinne från en klubba och tuppen kunde gå igen. Samma tavla får mig däremot att tänka på en tsunami.

En annan tavla lockar andra gästers fantasi. För någon är den skrämmande, en annan tänker på träd eller iskristaller en smällkall vinterdag. Konstnären själv kallar tavlan “Water”.

En tavla som sticker ut är “One Play Record”. Ett par gamla LP-skivor på svart botten, trasiga, sönderslagna. Engångsskivan eller skivan som den En gång var? För en som växte upp med LP-skivan och som lärde sig behandla den varsamt gör det ont i själen. Men dagens ungdom slår uppenbarligen sönder våra gamla klenoder och limmar fast dem på en träskiva. Nå, som sagt, ungdomligt och faktiskt rätt kul.

 

Åsa Helmersson