Hilkka Pettersson – Augusti 2012

På Amy’s är det sommar! Även när det regnar och blommorna vissnat så prunkar det på cafét. Det är Hilkka Petterssons tavlor som förlänger årstiden. Hennes tulpaner blommar som vore det maj, vallmo och prästkragar som i juli. När jag skakar av mitt paraply och kommer in från regnet så blir jag inget annat än på gott humör när de glada färgerna slår emot mig.

Hilkka Pettersson har målat i hela sitt liv. Som finskt krigsbarn kom hon till Sverige 1942, hon började arbeta som 15 åring och gjorde så ända fram till pensionen. Målningen har varit som en ventil för henne. “Jag är väldigt varierande i min målning. Jag målar djur, landskap, stadsmotiv och porträtt. Men blommor är mitt favoritmotiv.” säger Hilkka som inte har någon skolning som konstnär utan är helt självlärd.

Att blommor är favoritmotivet märks för blommorna på Amy’s är närgånget studerade. Det är som om konstnären lagt sig på knä och doftat på blommorna med hela sin kropp. Till och med fjället, beskådat genom ett spröjsat fönster, får en fantastisk bukett i förgrunden och det annars så mäktiga fjället blir en kuliss till de gula tulpanerna. Denna tavla får mig att tänka på jämtlandsfjällen och det njutbara i att ibland beskåda dem inifrån stugan. En annan tavla flyttar mitt minne till de fantastiska tulpanodlingarna i Keukenhof, Holland, och ytterligare en till midsommaraftnarna när vi plockar en massa underbara sommarblommor för att klä midsommarstången med.

Gör det du med, förläng sommaren med ett besök på Amy’s medan Hilkka Petterssons härliga blommor fortfarande finns där!

Åsa Helmersson