Josefin Bergqvist – April 2012

Det är vernissage på Amy’s. Redan på lite håll ser det välkomnande ut. Utemöblerna har kommit på plats så här i april månad och filtar i glada påskfärger lyser upp den annars lite gråa trottoaren. Den här kvällen är det dock för kallt att sitta ute, men det kommer att bli perfekt när temperaturen stigit lite till.

Inne hos Amy’s är däremot temperaturen hög. Det är vernissage och ett tjugotal intresserade gäster trivs på den lilla ytan. Väggarna pryds av Josefin Bergqvists vackra och kärleksfulla fotografier. Kärlek och händer är hennes tema. Ena halvan av lokalen visar foton, i både svartvitt och färg, av livets stora kärleksstunder – bröllop och att vänta ett barn. Mina favoriter är en komposition av fyra händer som möts i ett hjärta på den tjocka magen. Det kan inte vara lång tid kvar innan det finns ytterligare två små händer i familjen. Och så bröllopsfotot som vänder kamerans öga lite neråt så att vi bara får se brudparets underben. Det är fint och överraskande. Andra sidan av lokalen visar fotografier av händer. Händer är viktiga i Josefin Bergqvists arbete. Det märks och det är lätt att förstå. För fotografen, som har teckenspråk som sitt förstaspråk, är händer inte bara händer. Händer är språk, vänskap, tillgänglighet och kunskap.

De båda värdinnorna, fotografen Josefin och ägaren Amy, ler ikapp. Gästerna umgås, smakar på Amys fantastiska brownies och dricker päroncider där till. Någon köper te.

Josefin Bergqvists fotografier finns på Amys hela april månad. Missa inte tillfället att se dem.

Åsa Helmersson