Maria Hermanson – Maj 2012

Maria HermansonDet är söndag och majsolen strålade ikapp med konstnären. Ett 15-tal gäster tittar nyfiket på Maria Hermansons utställning Mixat. “Jag kallar det Mixat för att jag denna gång inte har något särskilt tema”, berättar konstnären.

De flesta tavlorna i utställningen är i olja, en i akryl och så fyra etsningar. Färgerna är starka. Orange, grönt, lila. Motiven är abstrakta. Hos betraktaren dyker frågor upp i huvudet. Vad gör händerna i fem av konstverken? Sträcker de sig efter något i förtvivlan, jublar de, vill de be eller ge? Och nallen? Den ser ensam ut, ensam och övergiven. En av tavlorna föreställer björkstammar som vid första anblick står tätt, tätt. Men står de egentligen? Eller är de upphängda? Svävar de? Hur som helst så är det vackert och det öppnar för betraktaren att göra sin egen tolkning.

Vernissagekvällen går mot sitt slut. Gästboken fylls på och flera av konstverken säljs.

Som en bonus lägger Maria Hermanson fram sin bok Är du verkligen döv? Du ser ju så pigg ut. Maria, som själv är döv, berättar där om dråpliga situationer mellan döva och hörande som hon och hennes vänner erfarit. Boken går att köpa genom Adlibris och Bokus.

Åsa Helmersson